Ingen skyddseffekt av influensavaccin enl oberoende undersökning

Sammanfattning

Eftersom äldre kan drabbas säskilt allvarligt av influensa och är känsligare för smitta, undersökte man om influensvaccinering av sjukvårdspersonal inom äldrevården skyddar mot influensa och dess komplikationer. En omfattande genomgång av all forskning sedan 1974 av ansedda Cochrane Collaborations visade att det fanns ingen skyddseffekt av vaccinering. Dvs lika många blev sjuka och fick komplikationer vare sig de vaccinerats eller ej.

Underlaget utgjordes av alla randomiserade och icke-randomiserade studier på effekten av influensavaccinering av sjukvårdspersonal inom äldrevården. I detta underlag gallrade man bort mindre tillförlitliga studier och behöll tre välgjorda randomiserade studier omfattande totalt 5896 individer.

Författarnas slutsats:

”laboratory-proven influenza or its complications (lower respiratory tract infection, or hospitalisation or death due to lower respiratory tract illness) did not identify a benefit of healthcare worker vaccination on these key outcomes”

Översättning:

”vaccinering av sjukvårdspersonal meförde ingen påvisbar nytta vid laboratorie-verifierad influensa eller dess komplikationer (infektioner i nedre luftvägarna, hospitalisering eller död pga infektion i nedre luftvägarna) ”

Källa: Jefferson T, Lasserson TJ,  Influenza vaccination for healthcare workers..

Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jul 22

Kommentar

Denna slutsats står i god överensstämmelse med en oberoende genomgång av all forskning på influensvaccinets skyddseffekt, utförd av Cochrane Collaborations. Denna fann likaså att beläggen för en skyddseffekt av influensa var mycket svaga. Dessutom fann man viktiga metodfel i flera av de studier som påvisat viss effekt av influensavacciner. Man har inte använt kontrollgrupp, eller kontrollgrupp och vaccinationsgrupp har inte varit likvärdiga, eller antalet personer i studierna var för litet för att ge tillförlitliga resultat. Metodbristerna har medfört att vaccinets skyddseffekt överskattats, se ”Influenza vaccination: policy versus evidence” av Thomas Jefferson.

I några fall förelåg uppenbart forskningsfusk:

“För att ett vaccin skall kunna minska dödligheten i hela åldersgruppen med 50% till 90% såsom rapprterats i vissa studier måste vaccinet inte bara förhindra alla dödsfall i influens men också alla dödsfall i fallolyckor, trafikolyckor, eldsvådor, hjärtsjukdomar och slaganfall. Det är inte ett vaccin, det är ett mirakel.”

Nedan ett betecknande uttlande av en av USAs främsta vaccinexperter:

”Det finns inga bevis för att ett enda av de utvecklade influensvaccinerna är verksamma i prevention eller lindring av influensa.”

Tillverkarna av dessa vacciner vet att de är värdelösa, men de fortsätter ändå att sälja dem.”

Dr. Anthony Morris, en ledande virolog (virusforskare) och tidigare chef för vaccinavdelningen vid amerikanska läkemedelsverket (FDA).

En vetenskapligt säkerställd effekt av influensavacciner är däremot att de kan medföra allvarliga biverkningar. Se tex ”Influensvaccinet gjorde Ida kroniskt sjuk

Detta står i bjärt kontrast till D3-vitamin som har en dokumenterad skyddseffekt (se ”D3-vitamin effektivare än influensavaccin..”) och är helt oskadlig i normal dosering (först vid extrema mängder – i storleksordningen 100 ggr rekommenderad dos kan ibland förgiftning uppträda men i andra fall har betydligt högre doser tolererats).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: