Ja så var det dags igen

Nu (nov 2010) har enstaka fall av svininfluensa dykt upp i Sverige igen. Sammanlagt har 18 personer insjuknat i landet sedan mitten av November enligt infektionsprofessor Lars Hagberg i Göteborg (17 dec 2010, intermedicin.se). Altså närmast motsatsen till en epidemi.

Ingen epidemi

Om influensan hade varit mycket smittsam och mottagligheten stor, skulle dessa fall snabbt ha rivit igång en stor spriding. Trots att det gått en månad har i stället spridningen varit minimal.

Professor Hagberg tror detta beror på att hälften av befolkningen har vaccinationsskydd. Men skyddseffekten hos detta vaccin är obevisat på samma sätt som för tidigare vacciner.

Varför sprids den inte snabbt i år?

Min teori är i stället att mängder av folk, inklusive många vaccinerade (som i realiteten varit oskyddade pga vaccinets ineffekivitet) haft en svag infektion som givit en naturlig och effektiv vaccination. Det är känt att naturlig infektion ger ett överlägset skydd mot influensa. Och det är nu välkänt att i de flesta fall har influensan varit så lindrig att man trott att det varit en vanlig förkylning. Amerkanska smittskyddsverket har uppskattat att bara 5% av alla som haft svininfluensa varit medvetna om det.

Ingen anledning att vaccinera sig mot svininfluensan

Det glädjande är att man denna gång inte åter river i gång en massvaccineringskampanj. Man tycks äntligen ha insett att svininfluensan är ytterst beskedlig med mycket lägre dödlighet än vanlig influensa. Eftersom skyddseffekten är obevisad och infektionen oftast är lindrig  finns det ingen anledning att vaccinera sig. Tvärtom är det bra att dra på sig en infektion för att bli naturligt vaccinerad.

Om du trots allt skulle drabbas av allvarlig influensa med andningssvårigheter, läs Mer om dödssjuk som räddades med C-vitamin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: